Zomerse drankjes...

donderdag 23 juli 2015

Water! 9,5 van de 10 keer dat me gevraagd wordt wat ik wil drinken is dat water. Gewoon omdat het lekker en dorstlessend is. Al die zoete (fris)drankjes laat ik graag aan me voorbij gaan maar soms....lust ik ook weleens wat anders. Zonder prik en homemade, daar zeg ik graag ja tegen! Eerst lekker wat rommelen in de keuken met vers fruit en benodigdheden en dan afwachten totdat het koud genoeg is om van te genieten. 

De afgelopen weken heb ik een paar zomerse drankjes zelf gemaakt en ze smaakten allemaal anders en verrassend lekker! 




Afgelopen dinsdag maakte ik rabarber-aardbeien limonade naar een recept dat ik bij Tamara op Instagram tegenkwam. 
- het sap van 1 citroen
- 1 liter water
- 500 gram rabarber (ik kookte mét schil)

- 250 gram aardbeien
- 50 gram suiker ( honing zou ook kunnen)
- 1 kaneelstokje
Snij de rabarber en aardbeien in stukjes terwijl je het water met het citroensap en de suiker/honing licht aan de kook brengt. Voeg fruit en kaneelstokje aan kokende water toe. Roer goed en laat het op lag vuur zachtjes pruttelen totdat het tot de helft is ingekookt (láág vuur...anders kookt het over). Schenk het mengsel door de zeef zodat alleen het sap in je kan of fles komt. Het overgebleven restant van het fruit kan weg, de sap kan als het wat afgekoeld is de koelkast in. Serveer met ijsblokjes en mint.



 Deze watermeloenlimonade maakte ik een week geleden naar het recept van Onze Franse Keuken. Watermeloen met munt, wat een sprankelende combinatie!
-  4 citroenen
- 750 gram watermeloen
- 100 gram suiker
- 4 takjes munt
Pers de citroenen en verhit het sap met de suiker totdat de suiker opgelost is (ca. 2 minuten). Haal het pannetje van het vuur en leg de takjes munt erin en laat dit een half uurtje staan. Meloen pureren in de blender of met je staafmixer en zeef het resultaat zodat de pitjes en het pulp achterblijven en je alleen het sap over hebt. Voeg 1 liter water toe en het citroensap waar je eerste de munt hebt uitgevist. Goed roeren en koelen! Serveren met wat ijsklontjes.



 Deze zomerse icetea fabriekte ik zelf. Ik deed het als volgt maar geef er gerust je eigen draai aan.
- 1 liter koude groene thee (ik heb gewoon thee gezet, je kunt ook groene thee uit een pak nemen maar dan is het wel meteen al zoeter) 
- 1 sinaasappel in plakjes en diepgevroren
- 1 citroen in plakjes en diepgevroren
- 1 limoen in plakjes en diepgevroren
- karvan cevitam go, optioneel maar omdat ik dus zelf groene thee maakte kon er een extra "zoetje" in.
Alles in een kan en even lekker roeren/shaken. Goed koud serveren maar als je het net zo doet als ik, met bevroren fruit, kan je je meteen drinken!
Als je het doet zonder dat het fruit bevroren is kun je het fruit een beetje kneuzen zodat de sappen lekker met elkaar mengen.



Een gezellige fruitbreak met een homemade limonade, wat een zaligheid!


Leave a Comment

Rensina Steursma zei

Oeh wat een heerlijke drankjes!
Dit blogje ga ik zeker onthouden voor als ik weer zin hem om zelf iets te maken.
Enne als het natuurlijk weer wat warmer is ;)
Groetjes, Rensina