Damespraatjes!

dinsdag 26 januari 2016


Ik stond er nooit bij stil, ik las de kleine letters op de verpakking eigenlijk nooit. Sterker nog, ik heb eigenlijk wel de “P” aan kleine letters want niet alleen moet ik die steeds verder weg houden, ze zijn vaak ook zo saai en vaag. Zeg wat je te zeggen heb en zeg het vooral in ABN denk ik dan. Maar juist dát lijken veel producenten te omzeilen omdat het dan meteen duidelijk wordt dat de bestanddelen van hun product eigenlijk helemaal zo fijn niet zijn. Zouden ze daarom met allemaal die ingewikkelde vaktermen en onuitspreekbare namen strooien? Wie zoekt ze op? Uhm, ik niet…eerlijk is eerlijk.  Ik ben niet Roomser dan de Paus en vlieg zeer zeker zo nu en dan eens flink uit de bocht (ik refereer bv aan die keer dat ik de vlamverdelers van mijn gasfornuis een nachtje in een zak met ammonia liet liggen…of het feit dat ik toch écht wel wasverzachter gebruik. Ik heb geen wasdroger…is dat een goed excuus?) maar over het algemeen probeer ik echt mijn best te doen. Daar hadden we het al eens over, een nieuwe opsomming lijkt me daarom niet nodig.

Maar waar stond ik nou nooit bij stil? (Dat was de eerste vraag hierboven en meteen dwaal ik alweer af……) Nobel als we zijn willen we met z’n allen geen chloor/bleek meer in onze toiletten gooien, dat is zó slecht voor milieu! Zorginstellingen verbieden medewerkers nog met het goedje te werken, slechts mens én milieu. Bekende merken hebben een reiniger ontwikkeld zonder bleek, heel fijn toch?
Maar uhm…even onder ons…als we het dan niet meer in ons toilet willen gooien…waarom willen we het dan wel nog in ons ondergoed? Ik bedoel…maandverband, waarom zou je dat dan nog wél willen gebruiken? Of nog erger, tampons…waarom gebruik je wel de standaard merken tampons als je zo bewust bezig bent met bleek en de uitwerking op ons milieu? Wist je dat de meeste maandverbanden en tampons gebleekt zijn met chemische rommel? Dat er zelfs een spoor van kunststof inzit? Ik wist het niet, had het natuurlijk wel kunnen vermoeden, nooit bij stilgestaan!
Ander voorbeeld…je tandenborstel. Gemaakt van…juist…kunststof. De haren? Gebleekt. Hebben wij het over de berg aan plastic zakjes (wat natuurlijk een feit is waar zeer zeker aan gewerkt moet worden) maar enig idee hoe groot de berg maandverbandafval is? Enig idee hoeveel tandenborstels een persoon in zijn leven gebruikt? (In totaal zo’n twee BILJOEN eindigen er op de afvalberg…jaarlijks) Dus dat.



Goed nieuws van Down Under voor …”down under” zeg maar ;). Cottons is een Australisch merk dat ook in Nederland goed te verkrijgen is. Alle soorten damesverband gemaakt van puur katoen! Chemicaliën vrij en biologisch afbreekbaar. Gebleekt met zuurstof en níet met chloor! Ademend dames, want geen synthetische rommel toegevoegd! Puur comfort dus. 
Die tandenborstels, dat kan ook anders. Er zijn tandenborstels van bamboe. 100% biologisch afbreekbaar en gemaakt van duurzaam gekweekte bamboe.
En dan heb ik nog maar twee dingen genoemd die naar alle waarschijnlijkheid bij ieder van ons in de badkamer te vinden zijn…al dan niet in veelvoud. Die bamboe borstels staan ook nog eens erg stylisch op je badkamerplankje :). Groen(er) leven kan zo mooi zijn.

Dit was geen vies praatje…..dat wérd het misschien wel naarmate je er meer over na ging nadenken en je de feiten eindelijk kent.Waarom zou je dat voor jezelf/je kinderen/het milieu willen?

Ter uwer informatie…….ik deed er het mijne mee …..doe er het jouwe mee ;)

ik heb de links naar de betreffende websites natuurlijk toegevoegd maar vraag er gewoon eens naar bij je (Natuur)drogist, dat deed ik natuurlijk ;) ook! O, en een foto van maandverband leek me ook niet nodig, U weet van wanten toch?


Leave a Comment

Margaret zei

We proberen op onze eigen manier allemaal een bijdrage te leveren voor behoud van mens en milieu. Maar wat weten we weinig over wat wel of niet goed is.
Er zijn zoveel producten waarvan we niet weten wat erin verwerkt is. Wat te denken van al die zachte douchegel en badschuim en dergelijke. Ook daar zitten een soort plastics in verwerkt in super kleine deeltjes.
Puur natuur klinkt als muziek in mijn oren, maar soms is de manier waarop die stoffen worden gewonnen en verwerkt net zo schadelijk. En hoe kom je daar achter? Soms pas ik dingen aan om beter bezig te zijn. En dan hoor ik later dat mijn nieuwe aanpak niet veel beter is voor het milieu.
Iets wat ik niet begrijp: al die onnodige dubbele verpakkingen. Bijvoorbeeld een doosje om een tube tandpasta of dubbele verpakkingen om koekjes. Of al dat onnodige plastic tussen en om vleeswaren.
Een verandering die ik wel de laatste tijd toepas: als ik iets in een winkel zie dat ik wil kopen, dan vraag ik me af of ik het echt nodig heb. Vaak leg ik het betreffende ding dan terug om te voorkomen dat ik iets anders dan moet weggooien.
Ook bezoek ik geen winkels meer die schreeuwen: "Koop heel veel van onze goedkope spullen." Die leiden bij mij namelijk tot een overload aan spullen waarvan ik een deel na mijn nieuwe aankoop weg wil doen. Met dan als gevolg een onnodige vergroting van de afvalberg.
Helaas stimuleer ik met mijn aankoopgedrag dus ook minder onze economie. Maar ja, het is een kwestie van keuze maken.
Goed dat jij er in een bericht aandacht voor vraagt.

Groetjes, Margaret

Bianca zei

Toch best goed om er eens bij stil te staan. Gelukkig heb ik geen tamopons e.d. nodig maar je hebt wel gelijk.........voor heel veel kunststof of chemische items is er een beter alternatief te verkrijgen. Leuk om te weten en te lezen.
Liefs Bianca xx

Mirjam zei

Bijzonder he? Hoe je iets jaren kunt gebruiken en je dan opeens realiseert dat het niet okay is. Zo schijnen de miljarden (!) eetstokjes van slecht hout die in Azie gebruikt worden een issue te zijn. Worden ook al decennia gebruikt. Maar goed, voortschrijdend inzicht, zullen we maar zeggen. Toevallig had ik het laatst met een vriendin over Down Under vriendelijke tampons en zij heeft ze van het merk Yoni gevonden, ik meen bij De Tuinen. Voor mij heeft ze ook een pakje meegenomen, ben benieuwd!

Anoniem zei

Natracare Tampons Katoen Super Bio
Zijn kunststofvrij en niet gebleekt met chloor.

yoni tampons zijn te koop bij de etos