Wasmiddel maken van Marseille zeep...

dinsdag 24 maart 2015

Huisvlijt!

Natuurlijk kun je wasmiddelen gewoon kopen in de winkel, voor ons geen gehannes meer met een stuk zeep en een wasbord. Wasmiddel maken van Marseille zeep stond al héél lang op mijn TO-DO list, gewoon....omdat me dat eens leuk leek om te doen. Het kwam er maar niet van.
Totdat ik niet zo gek lang geleden tijdens de opening van Olijverie tegen een keur aan prachtig gekleurde én heerlijke geurende Savon de Marseille aanliep. Op het oog 5 stukken gepakt....waarvan er 3 weer teruggelegd (hebbenhebbenhebben) omdat er thuis nog een pot vol zeep staat. :) De Fleur d'Orange móest mee, dat is voor mij wel een van dé ultieme zomergeuren.




Ik maakte drie liter en veel heb je er niet voor nodig. Ik gebruikte geen soda want dat heeft een blekende werking en ik wil het voor mijn bonte was gaan gebruiken. Je kunt er zelf na afloop nog wat etherische olie aan toevoegen maar omdat ik koos voor een zeep met een luchtje ga ik dat ook niet doen. 

Ik raspte 50 gram Marseille zeep, dat loste ik op in 1 liter kokend water. Daarna voegde ik 2 liter gekookt water (net van de kook af) extra toe en roerde nog eens goed. Nu staat het in een grote bak af te koelen zodat ik het in flessen kan doen.



Savon de Marseille staat erom bekend dat het geschikt is voor mensen met een gevoelige huid. Je zou het ook moeten kunnen doen met Alepzeep
Stel dat het werkt, dat het dus goed schoon wast, is het weer een leuke budgetoplossing voor al die dure wasmiddelen met hun schadelijke en milieuvervuilende ingrediënten. Marseille zeep is biologisch afbreekbaar.

Ik wilde het gewoon eens proberen, voor de "leuk". Hoe het is gebruik is laat ik je nog wel weten.

Leave a Comment

Verie - vvestywo.blogspot.com zei

..heel leuk om te doen, lijkt me, Lynda! Ik ga het ook eens proberen. Bedankt voor de tip.

Lieve-Groetjes,
Verie

Esther zei

Wat een leuk idee. Ik ben benieuwd hoe het bevalt.

Rensina Steursma zei

Wat een leuk idee zeg!
Ben benieuwd of het ook goed werkt.
Groetjes, Rensina

Anna Marie zei

Heel benieuwd hoe je probeersel uitpakt.

omaria zei

kan zeer goed met olijfzeep

crochetcookingandmore zei

Heel benieuwd!

Indruk zei

ben benieuwd of het bevalt Ik heb hier altijd een stuk marseille zeep liggen om vlekken uit de kleding te halen voordat het in de was gaat. Pascale X

Anneke zei

Leuk idee. Ik ven zeer benieuwd.

Unknown zei

Ben benieuwd naar het was resultaat;)

Gwennie zei

En??? Ik ben wel heel benieuwd eigenlijk!!