Gevulde koeken

dinsdag 26 mei 2015

Een Hollandse lekkernij, de gevulde koek. Is er iemand die ze níet kent?
Die ronde koeken van boterdeeg gevuld met een zoete vulling? Ze zijn er ook in kanovorm maar er gaat niets boven een ronde! 

De écht gevulde koeken zijn gevuld met amandelspijs. Er zijn ook gevulde koeken die gevuld worden met banketbakkersspijs (suiker, peulvruchten, plantaardig vet en abrikozenpitten) maar dat is de goedkopere uitvoering. Een beetje goedkoper maar véél minder lekker!

Geen lightkaakje want een gevulde koek bevat een hoeveelheid vet die vergelijkbaar is met drie ruime theelepels boter (roomboter natuurlijk!) en een hoeveelheid suiker gelijk aan 5 suikerklontjes.  Maar....dat moet soms gewoon kunnen hoor! 

Ik bakte ze al eens eerder zelf volgens dit recept en wilde ze dit keer bakken om toe te voegen aan mijn CoffeeCookieswap. Ik had koffie gekocht van Coffyn, een branderij die zich inzet voor verstandelijk gehandicapten (werken, wonen, leren), liep tegen chocola aan waarvan de verpakking er mooi uitzag (geen idee hoe hij smaakt, pure chocola met rozemarijn) en daar wilde ik nog een "koekje" bij bakken.






Ik haalde er geen 12 uit het recept maar 11. Ik gebruikte amandelspijs van de bakker, niet uit de supermarkt. Het is lekkerder en verser. Het is wel wat smeuïger en omdat er nog een ei en citroenrasp bijkomen is het bij de verwerking niet tot balletje te rollen maar hee....niks dat twee lepels niet op kunnen lossen!
Het is echt niet moeilijk en écht heel lekker :).

Leave a Comment

thuisopnummer14 zei

Ze zien er ook zalig uit, alsof je ze bij de banketbakker hebt gekocht! Yummie.

Rensina Steursma zei

Oh het ziet er echt zo lekker uit!
Dat moet zeker een lekkere swap zijn geworden.
Leuk om eens zelf te maken.
Groetjes, Rensina

lia zei

Als ze net zo smaken dan ze er uit zien, dan waren ze snel op denk ik.
Zalig!!

Ingrid Orens zei

Hmmmm, mijn favoriete Hollandse koeken.....
Ze zien er overheerlijk uit !

Colinda zei

Die zien er uit om op te eten!
Heerlijk!