Traditie's

dinsdag 9 november 2010

Officieel is het de 11e van de 11e Sint Maarten, maar omdat het hier in het zuiden óók traditie is om op die datum het begin van het nieuwe carnavalsseizoen in te luiden(ik hou zó NIET van carnaval....), hebben "we" Sint Maarten vervroegd.
Bij ons in het dorp komt hij altijd de dinsdag vóór de 11e november....en dat is dus vandaag!
Hier gaan de kinderen na de optocht en het Sint Maartensvuur langs de deuren met hun lampionnen(en een tas;)) om liedjes te zingen.....dit natuurlijk tegen "beloning".......

Sintermertes veugelke

Sintermertes veugelke, haet ein roëd keugelke
haet ein blauw stertje, hoepsa Sintermerte
Vandaag is Sintermerte, morge Sinter Krökke
Dan kômme die gooije herte, die hadde zoë gaer ein stökske
'n Höltje of ein törfke in Sintermertes' körfke

Hout hout hout en 's winters is 't koud
Hoera, hoera, wat hebbe die boere ein laeve
Hoera, hoera, wat hebbe die boere ein pret!
(retteketet!)
En Mieke de Woep zoot op de stoep en leet d'r eine vleege
Mieke de Woep zoot op de stoep en leet d'r eine gaon!
Hoera, hoera, wat hebbe die boere ein laeve
Hoera, hoera, wat hebbe die boere ein pret
(retteketet!)



Zoet voor de "zangers".......


Gewapend met een lampion, een mobiele telefoon (van haar zus) en een zwik vriendinnetjes is meisje 2 op pad gegaan. Ben benieuwd of ze het leuk heeft gehad....ik mag/hoef niet meer mee he...*kuch*.

Voorgaande jaren was het altijd volle bak hier. Beide dames nodigde 5 vriendinnetjes uit om voorafgaand aan de optocht eerst hier te komen "eten"....pannekoeken of broodjes knak! Mèn dat was altijd een kippenhok! M'n hal volgestort met jassen, lampionnen in elke hoek, en een tafel waaromheen 12 meiden stonden te kakelen. Toch wel gezellig hoor....
Straks komt ze met rode konen en haar "buit "weer thuis....wij wachten op haar, doen voor die enkele verdwaalde "zanger"(wij wonen te ver van de "route"af) de deur open en genieten van een andere traditie....




Tonight we celebrate "Sint Maarten"....children go  with fairy-lights/chinese lanterns singing from door to door! First there is a processsion with music, and a LARGE fire...after that the can go from door to door....singing....and treats.
We wait until daughter number 2 comes home with red cheeks and lots of candy!
Meanwhile we enjoy another tradition...."oliebollen"

Gezellige avond allemaal!!

Lynda


** vergeet niet nog even mijn post van gisteren te lezen *KLIK*....Rozmeen in het spotlight met haar GLOEDJEnieuwe webshop!!! Ze heeft zó hard gewerkt, dat moet je gezien hebben!
Don't forget to read yesterdays post *CLICK*....it's about Rozmeens BRANDnew webshop! She worked SO hard, you just háve to go over and have a look!!!

Anja von Sofie's Haus....DU auch!!!;))

Leave a Comment

Een sneller kloppend hart zei

Leuk he al die tradities :)
Ik heb alweer helemaal zin in carnaval!!

Groetjes!

Bij Guusje Thuis zei

Leuk toch voor die dametjes; hier geen St. Maarten, dat zou toch wel gezellig zijn met al die zangertjes aan de deur.

Elisabeth zei

Leuk hoor St Maarten .In mijn vorige wijk ging er een kaarsje voor het raam en dan wisten de kinderen dat ze aan konden bellen .en dan natuurlijk altijd een flinke bak snoep in huis .Vorig jaar hier ,HELEMAAL NIKS !! SNIK vind ik zo jammer!!Uhh carnaval vind ik een gruwel ,hoewel ik humor genoeg heb en graag lol maak vind ik carnaval een grrrr Tja ieder zijn ding denk ik dan maar weer
Liefs Elisabeth

Ambiente-nostalgia zei

Ha ha , leuk hoor. St.Maarten was hier afgelopen vrijdag. De meiden mochten dit jaar eens alles van dicht bij mee maken . De vader van hun vriendinnetje is hier al meer dan 25 jaar Sinter Merte in 't dorp en omstreken.Dus mochten ze meteen meegaan met de hele stoet en na afloop het paard mee terug naar de stal brengen. Ze vonden het natuurlijk allemaal erg indrukwekkend.
En donderdag gaan we de "vasteloavend insjete".

Fijne avond,

Groetjes Dorine

Kom Achterom zei

Wat leuk zeg! ik vind het zo jammer dat het hier niet wordt gevierd in het oosten van het land.
maaruhhh krijg ik ook zo'n heerlijke oliebol als ik even bij je achterom kom? ooh het water loopt me in de mond
Fijne avond
Yolanda

lia zei

He wat een leuke gezellige bedoeling is het hier. Sint Maarten is hier helemaal niet bekend. Lijkt me wel gezellig al die kindertjes aan de deur.

fijne avond
lieve groet Lia

alma zei

Ja wij zijn donderdag aan de beurt... Kan die liedjes van jou wel gebruiken voor in de klas ;))
Moet ik ze eerst zelf leren.
Vroeger was het hier ook altijd heel gezellig! Frank bakte poffertjes en wanneer de kids en de begeleiding weer thuis kwamen werd er warme chocolademelk gemaakt! En natuurlijk de buit van die avond bekeken en alvast even gesnoept!

Leuke tijd!

Groetjes
Alma
Leuk al die tradities!

Groetjes
Alma

Home and Lifestyle zei

Hier wordt er amper wat aan gedaan maar ik vind het altijd zo leuk om de deur te openen en dan een paar van die kleine kinderen te zien zingen! Ahhh...schattig! Er is hier thuis gelukkig altijd genoeg snoep om uit te kiezen!

Lieve groetjes, Ingrid

Unknown zei

Liebe Lynda, bitte den ganzen Mäusespeck zu mir. Ich nehme ihn sofort und ohne Farbauswahl. Mir ist auch die Form egal.... ok, zwei lasse ich dir... einen für heute und einen für morgen. Hmmmmmm - ich könnte dieses süße Schaumzeug jetzt regelrecht einhauchen :-))

Liebe Grüße

VINTAGE

Pink Princess zei

Hier gewoon op donderdag, de 11e van de 11e :) Hou niet van Carnaval, ben er ook niet mee opgegroeid dus......maar St. Maarten, ja van kleins af aan eerst in het Westen zelf lopen en later..... Het blijft leuk ook al wordt het ieder jaar stiller en stiller helaas. Maar toch wat in huis halen en als er niks komt...smikkel ik het zelf wel op ;)

Passione Helena zei

Oooh heerlijk, met zoveel meiden aan tafel! Wat een mooie herinnering. Carnaval kennen wij amper op een paar buitendorpen na. Sint Maarten is wel een traditie..maarre ik ben al bijna door mijn 6 zakken van 375 gram twixen, marsen, bounty en wat al niet meer heen! Grr 13 en 16 jarigen wisten de buit te traceren!!

Ik hoop dat je toch nog een enkeling aan de deur hebt gehad.

Liefs Helena

Brabbels en Kiekjes zei

Kleine meisjes worden groot, en ook dat heeft z'n voordelen.
Geniet van deze bijzondere avond.

Liefs,

Inge zei

Bij ons waar ik vandaan kom waren we t ook gewend, dus het eerste jr dat ik woon waar ik nu woon zat ik keurig met een trommel snoep te wachten in huis...GEEN KIND gezien...
Doen ze hier aan foekepotten met carnaval maar dan in FEBRUARI...en dan ook nog OVERDAG...BLEGH wat ONGEZELLIG!! Geen gezellige lichtjes, maar stom verkleedde kinderen, BAH heb zo NIKS met carnaval!! Dus GEEN snoep in huis gehaald, was toch op mn werk.
Dus helaas geen zingende kids hier maar ach zingen we zelf wel graaien we in de la naar iets lekkers...

KvZ

Tanja zei

Wel heel leuk om te lezen al zegt het mij helemaal niets maar in ieder geval zijn jouw snoepjes echt en niet van die stomme augurken zoals in de reclame.
Trouwens het lijkt mij wel best leuk zo'n met al die meiden, een echt kippenhok.

Groetjes
Tanja

Floor zei

hee dat liedje ken ik ook wel wat anders in het wieerts nateurluk

THE BLACK BARN zei

ZIE IK DAT GOED, OLIEBOLLEN?
DAAR BEN IK GEK OP.
BIJ ONS IS HET OVER TWEE DAGEN.
OOK IK WOON TE VER VAN HET DORP.
IK KRIJG DUS OOK TE WEINIG ZINGERS.

LIEVE GROET,
MIRANDA

G-STYLE zei

Ja hier dus gewoon donderdag sint maarten , alleen de beide meiden lopen niet meer , tenminste dat denk ik.........
Ik moet er dus wel om denken dat we snoepgoed halen.....

Nou meid , ik hoop dat ik je de spiegel niet teveel voor de ogen gespiegeld heb en zal hem, eenmaal in m'n bezit, voorzichtig op m'n blog laten zien, (zal rekening met je houden)
lieve groet Gea

It's me zei

Olliebollen???? yakkkkk.....heb je ook appelflappen..........liefs Ria........enne ben niet boos hoor......Grrrrrrr.......hahahhahh!!

Inge zei

Het sinte maarten kende ik al van mijn moeder, Die is in Alkmaar opgegroeid en liep als klein kind(voor de 2e ww) al met een lampion langs de deuren. Na de oorlog is ze naar zuid holland verhuisd. Inmiddels was ze al te groot voor het st maaten gebeuren. Ze vertelde er wel eens over toen wij nog klein waren. Maar bij ons werd dus geen st'maarten gelopen. Dus ik was er helemaal niet op voorbereid toen ik ruim 20 jr terug de eerste kindertjes aan de deur kreeg. Ik heb ze de manderijntjes en koekjes gegeven die we in huis hadden, Maar sinds die tijd heb ik altijd wat lekkers in huis voor st maarten, En heb ik zelf ook gelopen met m,n eigen kinderen, door weer en wind, plastiek zakkie om de lampion en gaan...

Plien zei

Leuk, hier wordt ook aan Sint Maarten gedaan! Heb er zin in!

Mark zei

Heel leuk! ik kom zelf uit Rotterdam, en ken dit fenomeen alleen omdat we dit vroeger altijd bij mijn opa en oma vierden. geweldig, met een lampion langs de deur! leuk!

Karin zei

Een limburgse die NIETS om Carnaval geeft, kan dat wel?!
(Ik vind er als brabantse ook heulemaal niks oan)

Anoniem zei

Nostalgie Lynda, !!!
Die liedjes zongen wij ook altied, met een uitgeholde "kroot"

Veel plezier murge bie de oapening van 't
Carnaval!!!

Desiree

Marjan zei

Bij ons is Sint Maarten ook een groot feest. Heel de binnenstad doet mee, met vuurkorven voor het huis, lichtjes voor de ramen en bakken snoep natuurlijk. Sint Maarten rijdt op zijn paard rond etc. Heel leuk. Ik was het niet gewend dus toen wij jaren geleden hier kwamen wonen en de deurbel op 11 november ging, had ik dus niets in huis.....
Nadeel alleen is dat het morgen kennelijk zwaar gaat stormen. Hmmmm ben benieuwd hoe dat gaat met al die vuurkorven en zwaaiende lampionnetjes.

Juul

Abacaxi & Hortelã zei

Brings back good memories!!
Geweldig, ken 'm ook maar wel enigszins aangpast voor het Midden-Limburgse land he...
Die oliebollen... zou ik nu toch echt een moord voor doen hoor!!
Fijne dag nog!
Bisous, Chantal

Anoniem zei

Nou dan hadden jullie nog geluk met het weer vandaag, die kindertjes die morgen met hun zelfgemaakte lampionnetje langs de deuren gaan krijgen het zwaar te verduren met die storm en regen. Ik vindt dat altijd zo zielig, ze verheugen zich er zo op, en ik ook, geweldig!
Vooral die hele kleintjes.
Duimen maar, op een uurtje droog weer!
Groetjes van Monique

Jeanette zei

Bij ons komen de kindjes de dinsdag na Carnaval en dan noemen we dat de Foekepotterie. We kopen een berg met snoep en staan van 18.00 uur tot 20.00 uur continue a.d. voordeur om het liedje van de Foekepotterie aan te horen.

Groet,
Jeanette

Gustaviana zei

Zek kink hut sjok neet vuur dich allein houte hé waal deile met de keiner !!!! whoaaahhahaha... Feine St Maaaaaaarten

pfffffff dat limburgs schrijven is ook niet meer wat het geweest is hahahahaha